Описание
Листопаден полухраст, 20-60 см, с ръбести, крилати разклонения. Широколистни, алтернативни, овално-остри листа с назъбен ръб. Цветовете урцеолатни, бяло-розови. Сини горски плодове с кисело-сладък вкус.
Разпространение и екология: Планински силикатни райони на Европа, Азия и Америка с атлантически климат.
Използвана част
Зрели плодове (пресни или сушени) и листа.
Активни принципи
*Плодове:
- Плодовете на боровинките са богати на вода (до 90%), захари (3 до 7%) и органични киселини (ябълчена, лимонена). Те също имат витамини А и С.
- Катехични танини (10%).
- Антоцианозиди (0,5%), чиито гени са: делфинидол, цианидол или петунитин, малвидол и паенидол.
- Проантоцианидоли (процианидоли B1-B4) и мономерни флаван-3-оли (катехол и епикатекол).
- Флавонолови гликозиди: астрагалин, хиперозид, кверцитрин и изокверцитрин.
- Следи от хинолизидинови алкалоиди: миртин и епимиртин.
- Минерални соли: Ca, Mn и K.
- Фенолни киселини, получени от канелена киселина. Кафеена и хлорогенова киселини.
- Пектин.
- Иридоиди: асперулозид и онотропеин