fbpx

ЧЕРНА БОРОВИНКА
Vaccinium myrtillus L.

Описание

Листопаден полухраст, 20-60 см, с ръбести, крилати разклонения. Широколистни, алтернативни, овално-остри листа с назъбен ръб. Цветовете урцеолатни, бяло-розови. Сини горски плодове с кисело-сладък вкус.

Разпространение и екология: Планински силикатни райони на Европа, Азия и Америка с атлантически климат.

Използвана част

Зрели плодове (пресни или сушени) и листа.

Активни принципи

*Плодове:

  • Плодовете на боровинките са богати на вода (до 90%), захари (3 до 7%) и органични киселини (ябълчена, лимонена). Те също имат витамини А и С.
  • Катехични танини (10%).
  • Антоцианозиди (0,5%), чиито гени са: делфинидол, цианидол или петунитин, малвидол и паенидол.
  • Проантоцианидоли (процианидоли B1-B4) и мономерни флаван-3-оли (катехол и епикатекол).
  • Флавонолови гликозиди: астрагалин, хиперозид, кверцитрин и изокверцитрин.
  • Следи от хинолизидинови алкалоиди: миртин и епимиртин.
  • Минерални соли: Ca, Mn и K.
  • Фенолни киселини, получени от канелена киселина. Кафеена и хлорогенова киселини.
  • Пектин.
  • Иридоиди: асперулозид и онотропеин
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *